Jubileusz 70-lecia Wydziału Inżynierii Produkcji

Jubileusz 70-lecia Wydziału Inżynierii Produkcji

Szanowni Państwo,

Wydział Inżynierii Produkcji Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu składa się z wysoce wykwalifikowanej i zaangażowanej kadry naukowej. Nasze badania są inspirowane rzeczywistymi problemami gospodarczymi i realizowane we współpracy z przedstawicielami środowiska nie tylko naukowego, ale także biznesowego.

Jubileusz 70-lecia naszego Wydziału to doskonała okazja do wytyczenia nowych kierunków badań, które stanowią podstawę wspólnych starań o finansowanie i dalszy rozwój projektów naukowych.

Serdecznie zapraszam wszystkich Pracowników, Studentów, Absolwentów oraz Przyjaciół Wydziału Inżynierii Produkcji do udziału w uroczystych obchodach Jubileuszu 70-lecia jego działalności, które odbędą się w dniach 28-29 listopada 2024 roku w murach Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.

Dziekan Wydziału Inżynierii Produkcji, 2024-2028
Prof. dr hab. inż. Wojciech Golimowski



Wojciech Golimowski

28-29 listopada 2024

Obchody 70-lecia Wydziału Inżynierii Produkcji UEW – relacja

Obchody 70-lecia Wydziału Inżynierii Produkcji Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu już za nami – zobacz relację z tego wyjątkowego wydarzenia.

70 lat pionierskiej pracy

Od 70 lat Wydział Inżynierii Produkcji jest symbolem synergii między nauką a biznesem, niepozornie kultywując innowacyjność w branży spożywczej. 

Od chwili swojego powstania nasz wydział działa na styku nauki i biznesu – kształtuje przyszłych liderów i innowatorów branży spożywczej. To tutaj, w naszych pracowniach, rodzą się pomysły, które zmieniają oblicze technologii produkcji żywności.  

Wspólnie ku przyszłości 

Współpraca z przemysłem i instytucjami badawczymi pozwoliła nam przekształcić marzenia w rzeczywistość. Nasze laboratoria były przestrzenią dla badań nad nowymi składnikami żywności, technologiami produkcji oraz metodami przechowywania, które zdobyły uznanie na rynku jako innowacyjne technologie, produkty i strategie. 

Dziś, patrząc wstecz, cieszymy się z naszych osiągnięć i z optymizmem spoglądamy w przyszłość.

Agenda

Zapoznaj się z harmonogramem wydarzeń zaplanowanych na 70-lecie WIP!

Dzień 1
Czwartek 28 listopada 2024 r.

OBCHODY JUBILEUSZOWE
Centrum Kształcenia Ustawicznego Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Aula im. prof. Stanisławy Bartosiewicz
Kamienna 43/45, 50-545 Wrocław
09:00 – 10:00  Rejestracja i kawa powitalna 
10:00 – 10:15 Otwarcie uroczystości
10:15 – 11:00Prezentacja Wydziału Inżynierii Produkcji
Wystąpienie współorganizatora
Wystąpienie Gości
Odczytanie listów gratulacyjnych
11:00 – 11:45 Impakt Dolny Śląsk – Rozwój w trójkącie biznes, nauka, samorząd 
11:45 – 12:15Występ artystyczny
12:15 – 13:30Toast jubileuszowy 
FORUM DYSKUSYJNE

Budynek W, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
13:30 – 14:15 Nowoczesne wyzwania edukacyjne – inspiracje dla przyszłości
14:15 – 15:00 Technologia żywności – trendy i perspektywy badawcze
15:00 – 16:00 Lunch 
16:00 – 16:45 Innowacyjność branży spożywczej – na styku nauki i biznesu
16:45 – 17:00 Think Tank – osiągnięcia oraz przyszłe plany

Dzień 2
Piątek 29 listopada 2024 r.

Innowacje i wyzwania w branży żywności regionalnej

Budynek W, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu Komandorska 118/120, 53-345 Wrocław
10:30-11:00 Networking przy kawie
11:00-12:00 Wystąpienie prezesa DPR oraz wykład profesora Mariusza Radło: „Budowanie wartości w lokalnych łańcuchach dostaw:
Strategie wyzwania i możliwości rozwoju dolnośląskich produktów regionalnych”
12:00-12:30 Pokaz live cooking z wykorzystaniem produktów regionalnych Dolnego Śląska i degustacja

Wydarzenie towarzyszące

Wkraczając w Świat Nauki 2024
VIII Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców

Paneliści

Dr inż. Małgorzata Janczar-Smuga jest specjalistą w dziedzinie technologii żywności i żywienia człowieka, absolwentką Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, gdzie ukończyła Wydział Inżynieryjno-Ekonomiczny Przemysłu. W 2005 roku obroniła rozprawę doktorską pt.: „Biosynteza kwasu cytrynowego we wgłębnych hodowlach ciągłych Aspergillus niger z zatrzymywaniem biomasy”, uzyskując stopień doktora nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, nadany przez Radę Wydziału Nauk o Żywności Akademii Rolniczej we Wrocławiu.

Od 2006 roku dr inż. M. Janczar-Smuga pracowała na stanowisku adiunkta w Katedrze Biotechnologii Żywności, a od 2016 roku pracuje jako adiunkt w Katedrze Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Jest aktywnym członkiem Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego NOT Oddział we Wrocławiu oraz Polskiej i Europejskiej Federacji Biotechnologów.

Obecnie dr inż. Małgorzata Janczar-Smuga pełni rolę Menedżera kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji, gdzie swoją wiedzą i doświadczeniem wspiera rozwój naukowy i zawodowy studentów oraz nadzoruje jakość kształcenia na kierunku.

Nowoczesne wyzwania dydaktyczne – inspiracja dla przyszłości

Małgorzata Janczar-Smuga
Moderator

Postęp w technologii żywności i żywienia wymaga nowoczesnych metod nauczania oraz stałej aktualizacji programów kształcenia. Debata skupi się na wyzwaniach legislacyjnych i edukacyjnych w przygotowaniu specjalistów dla branży spożywczej, a także na eliminacji barier społecznych, ekonomicznych i geograficznych w dostępie do wysokiej jakości edukacji. 

Prof. Joanna Harasym jest absolwentką Politechniki Wrocławskiej. Stopnie doktora i doktora habilitowanego uzyskała odpowiednio na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu i w szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, w dziedzinie nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia.  Stypendystka Stypendium Indywidualnego Akcji Marii Skłodowskie-Curie (IF-MSCA). Przez dwa lata prowadziła badania w Hiszpanii na Uniwersytecie w Valladolid.

Odbyła staże naukowe na uniwersytetach w Grecji, Włoszech, Hiszpanii, Portugalii i Singapurze. Kierownik i wykonawca ponad 20 projektów badawczych finansowanych z NCN, NCBiR, NAWA i funduszy zagranicznych. Zainteresowania badawcze: innowacyjne metody modyfikacji właściwości fizykochemicznych surowców pochodzenia zbożowego, ekstrakcja, modyfikacja mikrofalowa, modyfikacja ultradźwiękami, polem elektrycznym i elektromagnetycznym. 

Technologia żywności trendy i perspektywy badawcze

Joanna Harasym
Moderator

W obliczu rosnącej świadomości zdrowego odżywiania oraz dostępu do żywności funkcjonalnej i prozdrowotnej, nauka staje przed nowymi wyzwaniami. Trwająca rewolucja technologiczna przynosi innowacyjne rozwiązania o wysokiej jakości, a naszym celem jest wyznaczenie efektywnych kierunków dalszych badań naukowych, zwłaszcza na poziomie międzynarodowym. 

Dr hab. Grzegorz Krzos, prof. UEW, kierownik Katedry Zarządzania i Przedsiębiorczości, ekspert w zakresie pozyskiwania finansowania z funduszy pomocowych w Polsce i Brukseli, członek zarządów i rad nadzorczych podmiotów zorientowanych na  innowacje, w procesie transformacji energetycznej.

Współzałożyciel kilku inkubatorów przedsiębiorczości oraz parków technologicznych. 

Innowacyjność branży spożywczej – na styku nauki i biznesu

Grzegorz Krzos
Moderator

Przemiany gospodarcze i współczesne trendy stanowią wyzwanie dla producentów żywności, wymagając postępu w technologii żywności i żywienia. Na styku nauki i biznesu otwiera się pole do tworzenia innowacyjnych rozwiązań, które uwzględniają aspekty zdrowotne, ekonomiczne, środowiskowe oraz ideę gospodarki obiegu zamkniętego. Debata przedstawi oczekiwania biznesu oraz możliwości nauki w rozwiązywaniu tych problemów

Lokalizacja wydarzenia:

Miejsce:

Kampus Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 

 

Centrum Kształcenia Ustawicznego

UEW Biblioteka

Biblioteka Główna

Kontakt:

mgr inż. Ewelina Maćkowiak
Kierownik Biura Wydziału Inżynierii Produkcji



Organizator: 

Dziekan i Prodziekan Wydziału Inżynierii Produkcji Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Współorganizator

Dolnośląskie Produkty Regionalne Sp. z o.o. jest spółką samorządu województwa dolnośląskiego, która została powołana ze względu na potrzebę realizacji i koordynacji działań promujących i wspierających dolnośląskie produkty regionalne oraz ich producentów. 

Partnerzy Główni

Impakt Dolny Śląsk to Think Tank związany z Uniwersytetem Ekonomicznym we Wrocławiu, którego głównym celem jest kompleksowe diagnozowanie aktualnych wyzwań oraz dostarczanie wysokiej jakości analiz o kluczowym znaczeniu dla społeczeństwa Wrocławia, regionu Dolnego Śląska i Polski jako całości.

Viessmann jest wiodącym producentem nowoczesnych systemów grzewczych, przemysłowych i chłodniczych na świecie. Oferta firmy obejmuje kotły stojące i wiszące, kondensacyjne kotły grzewcze oraz systemy wykorzystujące energię odnawialną, w tym pompy ciepła, kolektory słoneczne, systemy fotowoltaiczne i magazyny energii. 

W zgodzie ze swoim hasłem „dla przyszłych pokoleń”, Viessmann, angażuje się w projekty, które pozwalają zmodernizować i usprawnić jakość energetyczną i ekonomiczną branży grzewczej.  

Patronat Honorowy

Sponsorzy

Partnerzy

Kontrast

Zwiększ rozmiar tekstu

Zwiększ odstęp liter

Używaj czcionek przyjaznych dla dyslektyków

Powiększ kursor

Podświetlanie linków

Zatrzymywanie animacji

Resetuj ustawienia